Hoe vaak naar de kapper: Man & Vrouw

Hoe vaak moet je naar de kapper? Is er wel een antwoord? Vaak gaan vrouwen één keer in de acht weken en mannen elke 3 weken. Er is echter niet één algemeen antwoord waar iedereen onder valt. Als je bedenkt hoeveel haarsoorten er zijn dan is dit ook wel logisch. Hoe vaak je naar de kapper gaat heeft veel factoren zoals: heb je lang of kort haar? Wil je het laten groeien? In dit artikel geven we per haarstijl aan hoe vaak je naar de kapper moet.

Hoe snel groeit ons haar?

Laten we eens kijken hoe snel ons haar groeit. Normaal groeit je haar van 12 centimeter tot 18 centimeter per jaar. Ons haar groeit dus ongeveer 1 cm per maand.

Waardoor wordt haargroei beïnvloed?

Haargroei is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Leeftijd
  • Haartype
  • Algemene gezondheid

Hoe vaak moet je je haar knippen?

Hoe vaak je je haar moet knippen, hangt af van verschillende factoren, waaronder je haartype, de stijl die je wilt en hoe gezond je haar is.

Lang haar

Vrouwen of mannen met lang haar moeten zeker eens in de drie maanden naar de kapper om er zeker een centimeter af te halen. Door dit te laten afknippen kan het haar gezond doorgroeien. Per maand groeien haren namelijk zeker 1 centimeter. In de drie maanden hou je dus nog ruim 2 centimeter aan nieuw haar over.

Het is echter wel van belang dat je specifiek aangeeft maar één centimeter eraf te willen omdat je jouw haar nog wil laten groeien. Kappers weten dan genoeg en kunnen rekening houden met je wensen.

Model met lang haar

Onbewerkt haar

Onbewerkt haar is gezond haar dat nooit wordt geverfd en waar vrijwel nooit stylingtools zoals haarlak aan te pas komen.

Als jij dus gezond, stevig en dus onbewerkt haar hebt dan hoef jij slechts één keer in de twaalf weken naar de kapper om wat puntjes bij te laten knippen.

Ondertussen hoef je enkel je haar te verzorgen met haarproducten zoals: shampoo of conditioner.

Krullen

Er bestaan meerdere soorten krullen en dus ook andere soorten regels.

Grove krullen

Heb jij grove krullen dan hoef je slechts één keer in de elf á twaalf weken naar de kapper om de gespleten puntjes te voorkomen.

Fijne krullen

Heb je fijne krullen dan moet je ergens rond de acht á negen weken naar de kapper. Dit omdat teveel lengte in het haar de krul op een gegeven moment uitrekt.

Model met krullen

Slagen of steil haar

Heb jij slagen of steile lokken? Dan is de kans groot dat je vaak styling producten gebruikt om je haar in model te krijgen en dit kan leiden tot uitdroging en beschadiging van je haar. Daarom kun je het beste om de acht weken naar de kapper gaan om de puntjes te laten knippen.

Laagjes

Hoe vaak moet je naar de kapper met laagjes? Nou kapsels met laagjes zijn er in meerdere soorten.

Lange lagen

Heb je bijvoorbeeld lange lagen dan is het voor jou het best om één keer in de acht weken naar de kapper te gaan om je lagen te laten bijwerken. Zo zorg je ervoor dat je je haar genoeg tijd geeft om te laten groeien zonder dat je vervelende plukjes krijgt.

Korte lagen

Heb je korte lagen? Dan moet je helaas iets vaker naar de kapper want als je het in model wilt houden moet je toch één keer in de zes weken naar de kapper. Als je langer wacht dan heb je kans dat je laagjes uit model groeien en dan krijg je een rommelig kapsel.

Korte kapsels

Hoe vaak moet je naar de kapper met een kort kapsel? Uit ervaring kan ik zeggen dat je zeker één keer in de drie á vier weken naar de kapper moet. Zelf laat ik het liefst elke week mijn zijkanten opscheren om met een verse opscheer te flaneren, maar dat is onbetaalbaar. Vind je een fris kapsel belangrijk dan is één keer in de drie weken dus echt het advies.

Model met kort kapsel

Geverfd haar

Hou jij van een kleurtje in je haren? Dan is het advies om zeker één keer in de vijf weken naar de kapper te gaan om uitgroei te voorkomen. Zoals eerder vermeld in het artikel groeit je haar zeker één centimeter per maand. Wacht jij dus een hele maand dan heb je een hele centimeter aan uitgroei.

Heb je highlights of balayage dan is het uiteraard een ander verhaal. Daarnaast hoef je je haar niet altijd te laten knippen als je het gaat verven.

Dode punten

Heb je last van dode punten? Vaak komt dit doordat je last hebt van droog haar. Je kunt dit testen door een lok haar tussen je vingers te nemen en kijken of het haar splijt. Vaak is dood haar ook lichter van kleur.

Bij droog haar moet je echt wel naar de kapper want je haar kan afbreken. Wanneer dit gebeurd zal je haar uit model raken en dat wil je niet.

Model met dode haarpunten