Eens in de zoveel weken is het de hoogste tijd om een bezoekje aan de kapper te brengen. Na hoeveel weken je dit (ongeveer) moet doen, hangt uiteraard van je kapsel en je voorkeuren af. Belangrijk is in ieder geval om de kappers prijzen goed te vergelijken.
Waarom? Omdat de tarieven van kappers behoorlijk uiteenlopen. Sommige kappers hanteren een relatief laag tarief, terwijl andere kappers hier ver boven gaan zitten. Hieronder lees je meer over de tarieven van een kapper én over tips om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Wat kost knippen bij de knapper?
Wat je precies voor een knipbeurt moet betalen, hangt puur van de kapper af. Maar, ook hetgeen dat je met je haar laat doen, is van invloed op de prijs. Het alleen bij laten knippen van je haar is uiteraard voordeliger dan je haar een nieuw kleurtje laten geven bij de kapper.
Wil je je haar alleen een beetje bij laten knippen? Dan kun je uitgaan van een bedrag tussen de 20 en 30 euro. Dit zijn de tarieven die de meeste kappers hanteren voor het bijknippen van het haar.
Wil je een geheel nieuw model in je haar aan laten brengen? Dan kun je rekening houden met een tarief van pakweg 40 euro. Uiteraard is dit een gemiddelde en zijn er uitschieters naar boven en naar beneden.
Tot slot kun je ook nog kiezen voor bijvoorbeeld het verven van je haar. Voor zo’n verfbeurt moet je al snel rekening houden met 100 euro of meer. Ook hierbij geldt weer dat dit per kapper verschillend is.
Is een kapper duur?
Voor het bij laten knippen van je haar ben je vaak in 15 á 20 minuten al klaar. Een gemiddelde kapper vraagt hier zo’n 25 euro voor, waardoor het uurtarief van een kapper vrij hoog ligt. Dat zou je althans denken, maar dat is niet het geval.
Een kapper moet bijvoorbeeld de nodige voorbereidingen treffen. De kapper wast je haar mogelijk, doet een kapmantel bij je om, hoort je wensen aan en pakt vervolgens de juiste benodigdheden.
Een kapper moet ook in deze benodigdheden investeren. Zo moet een kapper kunnen vertrouwen op een goede kappersschaar, goede tondeuses en bijkomende accessoires. Voor dergelijke benodigdheden moet een kapper vrij diep in de buidel tasten.
Ondertussen heeft een kapper ook nog met andere kostenposten te maken. Wat te denken van de huur van het pand waarin de kapper gevestigd zit? En wat te denken van alle administratie die rondom het knippen bijgehouden moet worden?
Er kan hierdoor gesteld dat een kapper zeker niet duur is. Het uurtarief lijkt op voorhand relatief hoog te zijn, maar het uurtarief staat niet gelijk aan de winst van een kapper.
Tarieven van een kapper: hoe komt het tarief tot stand?
Wil je je haar laten knippen? Zorg er dan voor dat je de kappers prijzen gaat vergelijken. Door een goede vergelijking te maken, kun je een paar euro besparen per knipbeurt.
Dit komt onder meer doordat elke kapper zijn/haar eigen tarieven hanteert. Hier kan al een paar euro verschil inzitten voor alleen het bijknippen van het haar.
Dat kappers andere tarieven hanteren, heeft weer met andere facetten te maken:
- De focus van de kapper. Sommige kappers willen zo snel mogelijk haren bijknippen, terwijl andere kappers hier graag een hele nieuwe beleving aan proberen te geven. Laatstgenoemde kappers, zoals bijvoorbeeld barbers, hanteren veelal hogere tarieven.
- De locatie van de kapper. Voor een kapper in de binnenstad van Amsterdam betaal je vaak meer dan voor een kapper in een klein dorpje in een dorpje in Utrecht. Dit heeft puur met de locatie, en bijbehorende kosten, te maken.
- De ervaring van de kapper. Er zijn veel kappers die op jonge leeftijd al beginnen en een voordelig tarief hanteren. Gaandeweg komen ze er achter dat ze meer geld kunnen vragen, waardoor het tarief in stapjes verhoogt wordt. Uiteindelijk is de ervaring van de kapper daardoor ook bepalend voor het uiteindelijke tarief.
De kapperswereld is een vrije wereld. Er is sprake van een marktwerking en van concurrentie, waardoor elke kapper zijn/haar eigen tarief kan bepalen. De kappers prijzen vergelijken is daarom een verstandige keuze!