Welke opleiding heb je nodig voor kapper?

Kapper zijn is een prachtig beroep. Je kunt mensen mooier maken en ze helpen om zich goed te voelen over zichzelf. Als je kapper wilt worden, heb je een opleiding nodig. In dit blogartikel vertellen we je welke opleiding je nodig hebt en hoe je deze kunt volgen.

Welke opleiding heb je nodig?

In Nederland is er één officiële opleiding tot kapper: de MBO-opleiding Kapper. Deze opleiding is te volgen op niveau 2 of 3.

MBO 2 Kapper

De MBO 2-opleiding Kapper duurt één jaar. In deze opleiding leer je de basisvaardigheden van het kappersvak, zoals het wassen, knippen, föhnen, kleuren en stylen van haar. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als kapper in een kapsalon.

MBO 3 Haarstylist

De MBO 3-opleiding Haarstylist duurt twee jaar. In deze opleiding leer je naast de basisvaardigheden ook meer geavanceerde technieken, zoals het knippen van haar in model, het aanbrengen van special effects en het geven van advies over haarverzorging. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als kapper in een kapsalon of als zelfstandige haarstylist.

Hoe kun je de opleiding volgen?

De MBO-opleiding Kapper kun je volgen bij een regionaal opleidingscentrum (ROC) of bij een particuliere opleidingsinstituut.

ROC

Bij een ROC volg je de opleiding in de avonduren of in de weekenden. De opleiding is kosteloos, maar je moet wel lesgeld betalen.

Particuliere opleidingsinstituut

Bij een particulier opleidingsinstituut kun je de opleiding volgen in je eigen tempo. De opleiding is niet kosteloos, maar de kosten zijn vaak lager dan bij een ROC.

Conclusie

Wil je kapper worden? Dan heb je een opleiding nodig. De MBO-opleiding Kapper is de officiële opleiding tot kapper in Nederland. Deze opleiding is te volgen op niveau 2 of 3. Je kunt de opleiding volgen bij een ROC of bij een particulier opleidingsinstituut.